Un nou studiu publicat în Jurnalul FASEB sugerează că
un aport zilnic de resveratrol previne efectele negative
ale imponderabilităţii simulate asupra metabolismului muşchilor şi
al oaselor.
Raportul descrie o serie de experimente realizate pe şobolani cu
simularea imponderabilităţii din cadrul unui zbor în spaţiu. Grupul
de test care a primit resveratrol nu a dezvoltat rezistenţă la
insulină şi nici pierderi ale densităţii minerale osoase precum cel
care nu au primit resveratrol.
„Există dovezi de necontestat care arată că organismul
uman are nevoie de activitate fizică, dar, pentru unii dintre noi,
prestarea acestei activităţi nu este uşor de realizat. Un
mediu cu gravitate redusă face ca acest lucru să fie aproape
imposibil de realizat pentru astronauţi.
Dar şi aici, pe Terra, barierele din calea activităţii fizice
sunt la fel de provocatoare, fie că este vorba de o boală, o
accidentare sau o slujbă de birou. Resveratrolul nu este un
substitut pentru exerciţii, dar ar putea încetini ritmul de
deteriorare a aparatului locomotor până când persoana poate începe
din nou să facă mişcare„, susţine Gerald Weissmann,
redactor şef al FASEB Journal.
Oamenii de ştiinţă au studiat şobolani, care au fost plasaţi în
condiţii de imponderabilitate prin suspendarea de coadă
(neutilizarea membrelor posterioare) şi le-au administrat zilnic
resveratrol. Grupul de control a prezentat o reducere a masei
musculare la nivelul muşchiului solear, a densităţii minerale
osoase şi a rezistenţei la rupere, dar a dezvoltat şi rezistenţă la
insulină.
În plus, studiul a mai relevat şi faptul că
resveratrolul acţionează pentru a împiedica atrofierea
determinată de inactivitate şi că el ar putea preveni consecinţele
negative ale sedentarismului la om.
În cazul în care suplimentele alimentare cu resveratrol nu sunt
pe gustul dumneavostră, există o alternativă convenabilă: vinul
roşu.
Sursa:
Eurekalert